Nieuwsbrief: Wedstrijdschema, ballen, TO en spelregelwijzigingen

Wedstrijdschema

Bij deze ontvangen jullie het wedstrijdschema voor het seizoen 2010-2011: wedstrijdschema 20102011.versie200910.meldpunt.xls

Kijk goed wat je taken zijn (fluiten, tellen, zaalwacht). Aanstaande zaterdag zijn al de eerste thuiswedstrijden. Vanaf 13.00 uur zijn er dus al taken voor leden van JC1/MC1, H4 en D1. Mocht je een taak toebedeeld gekregen hebben en niet kunnen, regel je dat onderling met een Be Fair genoot.

Voor de zaalwacht geldt dit jaar dat niet alleen netten, velden, ballen en banken opgebouwd moeten worden. Nieuw onderdeel van het opbouwen van de zaal is het ophangen van een vlag van onze sponsor in de hal tegenover de deuren waar je binnenkomt. De vlaggen liggen in het hok, vergeet ze niet op te hangen. En de zaalwacht die opruimt, die zorgt ervoor dat de vlaggen ook weer in het hok terechtkomen. Overigens heeft onze sponsor Flam Haarden nog een leuke actie in de aanbieding voor onze leden. Hierover horen jullie meer in een volgende nieuwsbrief.

Ballenbeleid

Er zijn dit jaar nieuwe ballen gekocht waarmee getraind en gespeeld kan worden. Teams die ballen willen meenemen naar uitwedstrijden (op zich is de thuisspelende partij verplicht voor voldoende ballen te zorgen) mogen gebruik maken van de oude ballen. De nieuwe ballen blijven dus in de Groenswaard! Wees er met zijn allen zuinig op. Voor teams die (oudere) ballen meenemen naar uitwedstrijden geldt dat er ballenzakken beschikbaar zijn in “het hok”. Graag vernemen wij via befair@zonnet.nl van de “ballendame- of heer” van het team of jouw team hier gebruik van gaat maken, zodat wij weten wie verantwoordelijk is voor de “uitballen”.

Time Out

De deadline voor de Time Out is 22 november. Mensen die dit jaar aangegeven hebben de Time Out te willen vullen worden verzocht om voor deze datum de kopij aan te leveren. Ook andere mensen mogen uiteraard hun stukjes inzenden. Foto’s, moppen, wedstrijdverslagen, teams voorstellen, dingen uit de oude doos, tekeningen, stukjes van/voor jeugd, nieuwe mensen die zich voorstellen, aanwijzingen van trainers en andere gekkigheid, alles is van harte welkom. Klim dus in de pen!

Regio West en nieuwe spelregels

Sinds 1 juli 2010 is de fusie van Regio Mid-West en Regio Holland een feit. Deze twee voormalige Regio’s zijn nu als speelgebieden opgenomen in een nieuwe Regio met een nieuwe naam: Regio West.

Hierdoor zijn er een aantal veranderingen opgetreden. Hieronder de belangrijkste:

Deelname aan een wedstrijd

Het is teams in de laagste senioren klassen en in alle jeugdklassen toegestaan een wedstrijd te beginnen met vijf spelers. Indien het team met een libero speelt is het teams in de laagste klasse toegestaan een wedstrijd te beginnen met zes spelers, inclusief de libero. De libero kan in deze situatie nooit spelen op de positie tussen de spelers die aan het begin van de set op positie 5 en 1 zijn opgesteld.

Wijzigingen invallersbepalingen

In de laagste klasse mag men ook horizontaal invallen, dus van heren 4 naar heren 5 in onze 5e klasse. Deze invalbeurten tellen wel mee! Voor alle hogere klassen geldt de normale invallerbepaling zoals hieronder beschreven.

  • Een speler mag in een ander team invallen wanneer het een wedstrijd in de op een na laagste of laagste klasse betreft en hij behoort tot een team dat op hetzelfde niveau aan de competitie deelneemt, of het een wedstrijd in een andere klasse betreft en hij niet tot een hoger team behoort.
  • Een speler mag in een hoger team dan waartoe hij reglementair behoort uitkomen met de volgende beperkingen:
  1. niet meer dan tweemaal in één kalendermaand, en
  2. niet meer dan elf wedstrijden per seizoen

Bedenk hierbij dat ook slechts een deel van een set betekent: meespelen!

Aantal te spelen sets

In de seniorencompetitie en de topklasse/regioklasse van de jeugdcompetitie worden vier sets gespeeld. Bij een stand van 2-2 wordt een vijfde set gespeeld.

In de eerste klasse en tweede klasse van de jeugdcompetitie (MW) worden drie sets gespeeld. Bij een stand van 2-1 of 1-2 wordt een vierde set gespeeld.

De puntenverdeling bij een wedstrijd in de seniorencompetitie en de topklasse/regioklasse van de jeugdcompetitie is:

  • 4-0: winnaar 5 punten, verliezer 0 punten;
  • 3-1: winnaar 4 punten, verliezer 1 punt;
  • 3-2: winnaar 3 punten, verliezer 2 punten.

De puntenverdeling bij een wedstrijd in de eerste of tweede klasse van de jeugdcompetitie is:

  • 3-0: winnaar 2 punten, verliezer 0 punten;
  • 3-1: winnaar 2 punten, verliezer 0 punten;
  • 2-2: beide teams 1 punt.

Het nieuwe reglement en de bindende richtlijnen met uitgebreide informatie kun je altijd vinden op onderstaande link:

Lees over de puntentelling verder op de site van befair of op

http://regios.nevobo.nl/include/files//groepen//West//competitie/1011/3.1WedstrijdreglementVolleybalCompetitie-RegioWest.pdf

Met ingang van het nieuwe seizoen moet er na afloop van een wedstrijd, dus na elke seniorenwedstrijd in elke klasse digitaal een Scheidsrechters-beoordelingsformulier ingevuld te worden.

De Wedstrijd Organisatie zal nog kijken hoe we dit het handigst kunnen aanpakken,maar vooralsnog zal ieder team, ook bij de uitwedstrijden, nog steeds het papieren formulier moeten invullen en inleveren in de groene kopijbus in de Groenswaard.

Het Wedstrijdformulier

Het wedstrijdformulier ziet er dit nieuwe seizoen een beetje anders uit, maar het invullen tijdens de wedstrijd is grotendeels hetzelfde gebleven. Zaterdags op de wedstrijdtafel zal er een voorbeeld/handleiding liggen die iedere teller kan gebruiken.

Er zijn dus een aantal zaken veranderd in de nieuwe regio West, en ook voor de scheidsrechters zijn er een paar spelregelwijzigingen gekomen, let daar op.

Maak er verder een leuk, sportief seizoen van waarin we allemaal ons steentje bijdragen en elkaar, zeker in de Groenswaard bij de thuiswedstrijden, blijven aanmoedigen!

Veel volleybalplezier!