In Memoriam Benno Fransen

Op woensdag 5 februari jl. is Benno Fransen op de leeftijd van 76 jaar overleden.

Binnen Timios was Benno bekend van het glas rode wijn. Altijd stond hij in de kantine van de Plataan met zo’n glas in de hand. Nooit in de zaal! Nee, dat was ten strengste verboden! Het glas bleef in een hoekje op de bar staan, waarbij de dienstdoende barmedewerker vriendelijk werd verzocht er goed op te letten.

Benno kwam vanuit Agon mee toen deze vereniging met Be Fair tot Timios, maar zijn volleybal carrière begon al veel eerder. In de jaren 60 was hij assistent-trainer bij het Dames 1 team van Interlance Zaan. Dit team stond onder leiding van de Poolse trainer Ben Krysick, die ook een aantal jaren bondscoach van het Nederlandse damesteam is geweest. Vorig jaar vloog Benno voor een internationaal toernooi naar Polen waar hij aanwezig kon zijn bij het uitreiken van een onderscheiding aan zijn oude trainergoeroe  bij diens 90-ste verjaardag.

Nadat Benno vanwege zijn werk naar Alphen a/d Rijn verhuisde, werd hij trainer bij Jodan Boys, dat later met Radius fuseerde tot Vollingo. Hier leerde hij Wim vogelzang kennen. Om de spelers er toe aan te zetten hard te smashen, gaf hij opdracht op zijn – al kalende – hoofd te mikken; iets dat gretig aftrek vond.

Rond 1975 werd Benno gevraagd als trainer bij Agon. Hij trainde de hoogste teams en ging zelf spelen bij Heren4. Omdat hij hoger training wilde geven, ging hij in de jaren 90 naar Be Fair en later naar VSTS. Moeders van de speelsters op de tribune vond Benno bemoeials: zijn standaard klacht ondanks de goede resultaten.

Vermeldenswaard is Benno, toen Agon Heren1 in de 3e, 2e en later de 1ste divisie speelde, hij als ‘spreekstalmeester’ bij thuiswedstrijden in de Plataan alle spelers (ook van de tegenpartij) 1 voor 1  voorstelde en een stapje naar voren liet maken. Zo doen ze dat nou eenmaal op hoog niveau vond hij. De tegenpartij had dit nog nooit meegemaakt. Benno kon dan ook tijdens de wedstrijd omroepen wie iets goed deed en jutte ook het publiek op voor de ondersteuning.

Verder was hij als eerste betrokken bij de bediening van de bar in de Plataan. Dat bedienen deed hij vooral de latere jaren als assistent. Ook zat hij in de commissie opleiding scheidsrechters en was daar waarnemer bij examens.

Internationale topwedstrijden bezocht hij steevast in een oranje t-shirt. Hij was altijd op tijd in de zaal, zodat hij een plekje had waar hij niet tussen de fans van de tegenstander hoefde te zitten. Om zijn hoogste code van de NVVO te behouden bezocht Benno regelmatig diverse clinics. Hij vond dat ook gewoon leuk.

Naast volleyballer was Benno ook trombonist bij het Harmonieorkest Excelsior.

Op de rouwkaart staat dan ook heel toepasselijk: Een leven muzikaal, een leven sportief, een leven van liefde, een leven volbracht.

De uitvaart van Benno is op donderdag 13 februari om 16.30 uur
in de aula van crematorium IJsselhof, Goejanverwelledijk 6 in Gouda.
Na de plechtigheid is er gelegenheid om te condoleren en samen te zijn
in het restaurant van IJsselhof.